2021-01-11 14:36
K-E Poikakiekko

Koulutuksilla kivikovaa maalivahtitoimintaa

Aika ajoin mediassa nousee esille kirjoituksia, joissa ollaan huolissaan suomalaisen maalivahtitoiminnan tasosta suhteessa muihin maihin. Huolimatta siitä onko syytä huoleen tai mitä olisi pitänyt tehdä toisin, me haluamme Kiekko-Espoossa vastata omalta osaltamme tähän haasteeseen. Haluamme tarjota maalivahdeille laadukkaan kasvu- ja oppimisympäristön, joka mahdollistaa samaan aikaan sekä lajin kansainvälisen huipun tavoittelemisen että lajista nauttimisen mukavana harrastuksena.

Liittyvät nuoren maalivahdin tavoitteet ja motivaation lähteet sitten kumpaan tahansa näistä, molempia päämääriä palvelee valmentajien ammattitaidon jakaminen ja kehittäminen. Mitä paremmin ymmärrämme yhdessä tätä lajia ja mitä paremmat käytännön työkalut meillä on arjen valmennukseen sitä paremman kasvu- ja oppimisympäristön pystymme luomaan. Meillä on jo tällä hetkellä hieno ja osaava porukka maalivahtivalmentajia seurassa, ja pystymme oppimaan toinen toisiltamme joka päivä.

Arjen päivittäisessä valmennuksessa tapahtuvan osaamisen jakamisen lisäksi olemme järjestäneet syksyn aikana seuran sisäisiä koulutuksia sekä nuorempien että vanhempien maalivahtien kanssa toimiville maalivahtivalmentajille. Koulutusten aiheita ovat olleet mm. havaintomotoriikka, motoristen taitojen oppiminen ja opettaminen, vuorovaikutustaidot, laadukkaan oppimisympäristön ja harjoittelun merkitys kehittymiselle sekä luistelun kehittäminen. Ajan hengen mukaisesti koulutukset ovat järjestetty etänä ja näitä koulutuksia on tarkoitus jatkaa koko kauden ajan. Olemme saaneet koulutuksista hyvää palautetta ja olemme kuunnelleet valmentajien toiveita tulevien koulutusten aiheista.

Kaiken oppimisen ja kehittymisen lisäksi valmentamisesta tekee kiehtovaa se kuinka paljon on osattava ja ymmärrettävä erilaisia asioita, jotka tarjoavat aina uusia mahdollisuuksia kehittyä. Yksi tällainen vielä vähemmän näkyvillä ollut aihe on havaintomotoriikka. Havaintomotoristen taitojen on todettu selittävän urheilijoiden ja yksittäisten suoritusten välisiä eroja tähtäämistä, osumista ja kiinniottamista sekä taktisia elementtejä vaativissa tehtävissä. Havaintomotoriikalla on tärkeä rooli myös jääkiekkomaalivahdin pelissä, kun maalivahdin on havaittava nopeasti ympäristöstä oleellinen informaatio ja tehtävä sen perusteella parhaita mahdollisia päätöksiä. Me haluamme Kiekko-Espoossa kehittää jatkuvasti toimintaamme ja käyttää kaikki mahdollisuudet oppia, jotta pystyisimme tarjoamaan tulevaisuudessa entistä laadukkaamman kasvu- ja oppimisympäristön maalivahdeillemme.

Kiekko-Espoo Ry Maalivahtivastaavat R&R